Mijlpaal – Ik kan stappen! + 8 tips

De grootste mijlpalen in het leven van kleine kinderen zijn voor mij: zindelijk zijn, de eerste stapjes en de eerste schooldag. En ja, in die volgorde… O ja, de dag dat we een gezin-zonder-Pampers worden, bouwen we een feestje en dat meen ik. Daar zijn we nog enkele jaren van verwijderd, maar vandaag zal dat zeker de pret niet drukken, want we vieren dat Thibault kan stappen!IMG_4043

En, stapt hij al?

Stappen is ook weer een handeling die coördinatie van meerdere vaardigheden vraagt. Het is immers een evenwichtsoefening, gecombineerd met vele spieroefeningen en alles moet gelijktijdig goed zitten om niet te vallen. Dat deze mijlpaal ongeveer de meest cruciale is, vertaalt in de vraag “En, stapt hij al?” die de meest gestelde vraag aan jonge ouders moet zijn.

Alles tussen 10 en 20 maanden is perfect normaal…

Hoewel je geregeld hoort dat veel kinderen stappen vanaf ongeveer 1 jaar, blijkt het gemiddelde kind zelfstandig te kunnen stappen tussen 13 en 15 maand. Ik herinner me nog dat ik een 3-tal jaar geleden bij Kind&Gezin op consultatie ging met enige ongerustheid omdat Guillaume op de leeftijd van één jaar nog absoluut geen aanstalten leek te maken in de richting van het stappen en dat de verpleegster me gerust stelde met de mededeling dat ik me niet te veel op de cijfers en het zogenaamde gemiddelde kind mocht focussen en dat bovendien alles tussen 10 en 20 maanden perfect normaal is. Die zin is me altijd bijgebleven en ik ging toen ook helemaal gerustgesteld naar huis. Alles verliep toen dan ook volgens het boekje en Guillaume zette op 14 maanden zijn -letterlijk- eerste stapjes in de wereld. Zoals alles is Guillaume hier ook de gemiddeldheid zelve.IMG_7535

…en voor een Kool Kid tussen 2 jaar en 3 jaar.

Met het KdVS, het Koolen-de Vriessyndroom, gaat onder andere een motorische achterstand gepaard, waardoor het gemiddelde Kool kind begint te stappen tussen 2 en 3 jaar. We dachten wel dat Thibault er vroeger zou bij zijn doordat hij ook al op 17 maanden kon stappen met een loopwagentje én doordat hij zo veel en goed geholpen wordt door kinesisten Heleen, Els, Nathalie en Carla natuurlijk. Dat Thibault deze mijlpaal dan ook bereikte op 21 maand, is dan uiteraard een groot applaus waard. Niet alleen omdat hij nog maar net buiten de gemiddeldes van Kind&Gezin valt, maar ook omdat hij er zeer vroeg bij is voor een Kool kindje. Dubbel hoera voor Thibault dus!!!

Onze 8 meest waardevolle tips:

Wachten tot wanneer de peuter er helemaal klaar voor is en de stap durft te zetten. Als het motorisch klaar zit, maar de drempel om mama’s handje los te laten is nog te groot, is het beter om even te wachten. Dwingen is maar zelden bevorderend.

Motiveer om te leren. Het favoriete speelgoed op zijn ooghoogte zetten helpt om hem de voordelen van stappen te doen inzien. Anders dan dwingen, helpt positief stimuleren en belonen altijd!

Stimuleer om aan de hand te stappen. Zolang de peuter nog niet durft te stappen, kan je uiteraard wel veel hem aan de hand laten stappen. Zo ziet hij weer een nieuwe wereld opengaan. Het beste (tip van de kinesisten!) is om de handen zo laag mogelijk te houden want dat maakt het evenwicht zoeken moeilijker.

– Maak de afstand tussen de houvasten groter. Van aan de zetel tot aan de salontafel kon Thibault perfect stappen omdat die heel dicht bij elkaar stonden. Tip van “De Kangoeroe” was om de salontafel een beetje op te schuiven zodat hij even zonder houvast zou staan.

Speel aan een tafel in plaats van op de grond. Spel dat hij eerst al zittend deed, kan aan een (kinder)tafel gebeuren zodat hij al spelenderwijs leert rechtstaan. Op die manier leren ze ook meerdere handelingen coördineren.

Gooi het speelgoed regelmatig op de grond. Op die manier leert hij om van stand naar zit te gaan en omgekeerd. Uiteraard ook hier met mate, want het is niet de bedoeling om ze te frustreren.

– Beloon met veel applausjes elke stap vooruit. Immers, ook al is het einddoel nog niet in zicht, elke stap is een stap in de goede richting.

Ga naar een kinesist indien het niet lukt. Het gemiddeld kind leert alles uit zichzelf, maar andere kinderen kunnen wel eens dat extra duwtje in de rug nodig hebben en daarvoor zijn (Bobath) kinesisten er.

Hoe onze Thibault zelfs op een avond in zijn Bumba-pyjama niets liever doet dan zijn kunstjes tonen, kan je hier zelf bewonderen.IMG_4041

Veel liefs
Kris
XxX

 

6 reacties

  1. Dat is super goed nieuws dikke proficiat voor de kleine maar vooral aan alle personen die daar bij geholpen hebben het doet toch wat als je dat nieuws hoort.lieve groetjes.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s