De universele mama wedstrijd

Hoewel traditioneel de meeste voornemens van het nieuwe jaar tegen deze periode van het jaar wel gesneuveld zijn, ervaar ik het dit jaar anders. Mensen rondom mij lijken nog volop in de ban van hun goede voornemens -doorgaans minder eten, meer sporten of stoppen met roken– en onder invloed van social media worden zelfs massaal voornemens gemaakt om van februari de maand zonder alcohol te maken. Waarom vertel ik dit nu? Omdat ik zelf ook voor het eerst heel erg bezig ben met mijn voornemen en dat is om in 2017 mezelf –of de betere versie van mezelf- terug te vinden. Misschien is dit een thirty-something-ding, misschien heeft het te maken met ons geplande huwelijk, ik heb geen sluitende verklaring maar het is hoog tijd om mijn innerlijke rust terug te vinden!

Een eerste werkpunt is niet meer meedoen aan de universele mama- (en papa-?) wedstrijd want hoezeer ik er ook aandacht voor heb, ik betrap mezelf er nog vaak op om in deze val te stappen. Nochtans lopen bij het horen van commentaren als “Die van mij kan/kon al stappen”, “Oei, is die van jou 2 nog niet zindelijk?” of “Mijn dochter kan extreem snel praten”, de rillingen over mijn rug. En al helemaal als er een zin volgt als “de dokters hadden dat nog nooit gezien” of “de verpleegsters kwamen allemaal kijken omdat hij zo goed dronk”. Op deze 18e januari is de kerstvakantie nog maar nauwelijks achter de rug of ouders beginnen al vol enthousiasme te vertellen dat hun zoon/dochter de eerste was bij een project, de slimste van de klas, de enige die goed had gescoord,… Waarom willen we allemaal dat onze kinderen de eerste, de beste, de slimste en de mooiste zijn? Beseffen we welke druk we onze kinderen opleggen? Nee hoor, dit is zeker geen pleidooi om tot de conclusie te komen dat alles vroeger beter was. Ik blijf klein denken; het gaat nog steeds over mezelf, over hoe ik dat alles probeer te kaderen en in gedachten te houden om er zelf over te waken dat ik mijn kinderen laat kinderen zijn zonder over een paar jaar tot de vaststelling te komen dat ik hen met faalangst hebben opgezadeld… p1040221

Thibaultje kon op zijn 11 maand zitten, kon op 15 maand kruipen en op 17 maand stappen met zijn loopwagentje en dat is gezien zijn motorische achterstand wel al heel wat -zou overigens niet gelukt zijn zonder maanden intensieve Bobath kine- en voor het eerst merkte ik oprechte felicitaties.

Guillaume kon stappen op 15 maand wat volgens de statistieken zeer gemiddeld is, want bij de meeste kinderen gebeurt dit op 11 à 19 maand. En toch; niettegenstaande Guillaume zijn gemiddeldheid, kreeg ik bijna uitsluitend reacties van anderen dat hun kind sneller was en bij voorkeur in extreme termen van uitzonderlijk vroeg en ongezien snel uiteraard…
p1040216

Door Thibaultje weet ik dat het anders kan en dus vraag ik me af waarom pas wanneer er iets meer aan de hand is, dat mama’s oprecht blij zijn voor elkaar? Ik neem me alvast voor om daar anders in te zijn. En misschien moeten we dat allemaal doen, wat als we nu eens allemaal zouden proberen aanvaarden dat niet alle kinderen uit de klas de slimste en de mooiste en de liefste kunnen zijn. En dat we allemaal elkaar en onze en andere kinderen accepteren om wie ze zijn. Imperfecties inclusief. Dat we allemaal zouden erkennen en tonen dat onze liefde voor onze kinderen onvoorwaardelijk is zonder die 90% voor wiskunde of de zogenaamde eer de beste van de klas voor houtbewerking of de sportiefste van de ganse school te zijn.

Al blijft het altijd mama’s universele recht om toch stiekem te vinden dat net haar kroost de mooiste en grootste wonderen ooit zijn. Hoe kan het ook anders: zelf en met veel liefde gemaakt!

Veel liefs
Kris
XxX

3 reacties

  1. Heel juist, ik ben ook niet iemand die zeg of denk mijn kind is beter.
    Iedere kind is perfect op wat hij kan of zij kan.
    En ook is dat wat trager dan de rest, je kind zien opgroeien op zijn manier dat is echt het mooiste wat een moeder kan beleven.
    Weer mooie geschreven meid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s