Autovakantie met kleine kinderen

Deze zomervakantie gaan we eens helemaal gek doen, namelijk meer dan 1000 km enkele reis afleggen met de wagen met twee kleutertjes op de achterbank.

We deden ook al eens een autoreis naar Leeds, al zijn beide niet helemaal te vergelijken. Eerst en vooral waren de kindjes toen twee jaar jonger, daarnaast waren we gedwongen overdag te rijden wat het iets moeilijker maakt gezien de kindjes meer wakker zijn. Anderzijds hadden we daar halfweg een onderbreking op de Eurostar-trein waardoor we niet uren aan één stuk moesten rijden.

De tips die wijzelf gaan gebruiken en die ik graag met jullie deel zijn volgende:

 1. Probeer indien mogelijk ’s nachts te rijden.

  Deze spreekt voor zich natuurlijk. Wij plannen te vertrekken in ‘s avonds zodat ze snel in slaap vallen en dan hopelijk rijden we de ganse nacht door, met minimale stops.

 2. Doe met het ganse gezin een middagdutje.

  Voor de chauffeurs uiteraard want zij hebben een ganse nacht rijden voor de boeg, maar ook voor de kindjes. Een middagdutje overslaan, leidt volgens mij alleen maar tot oververmoeide kinderen en die worden vervelend in de wagen en slapen dus net niet ’s nachts.

 3. Bereid jezelf voor op wagenzieke kindjes.

  Kindjes die wagenziek worden en overgeven, wanneer je nog 400 km voor de boeg hebt, is zowat onze grootste nachtmerrie, maar die kans is er altijd wel. Het enige dat je eraan kan doen, is je voorbereiden: verse kleertjes, een emmer, product en een spons voor het opkuisen en een auto- of interieurspray om de zure geur te verdrijven.

 4. Bereid jezelf voor dat het misschien geen rustige rit wordt.

  In het ideale geval slapen ze natuurlijk lekker door, maar het is voor je eigen mindset beter daar niet van uit te gaan. Voorbereid op het ergste kan het alleen maar beter meevallen, toch?

 5. Voorzie entertainment voor de kinderen.

  Om de “mama, is het nog ver?”-vraag elke 5 minuten te vermijden, is het handig speelgoed te voorzien waar ze even zoet mee zijn. Leesboekjes zijn met het oog op wagenziekte niet altijd een goed idee, speelgoed met kleine stukjes dan ook weer niet. Wij nemen alvast een Rummikub® mee, goed voor uren plezier en een tweetal grotere speelgoedstukken, zoals de Paw Patrol transformers, geen kleine stukjes en toch kunnen ze zich daar even mee bezig houden.IMG_7952

 6. Speel spelletjes met iedereen in de auto.

  Leuk vond ik zelf vroeger spelletjes met de nummerplaten zoals zoveel mogelijk unieke nationaliteiten vinden of zoveel mogelijk verschillende beginletters van Duitse nummerplaten. Voor kleinere kindjes zoals die van ons kunnen spelletjes als “om het eerst een gele auto zoeken”, vrachtwagens tellen, bruggen tellen,…

 7. Voorzie kindermuziek in de wagen.

  Niet meteen het leukste voor de ouders om een ganse dag K3 of Plop te moeten aanhoren, maar nog altijd veel beter dan het geluid van krijsende kinderen! Ook kan je daar meezing-spelletjes mee spelen of om het eerst raden van wie het liedje is.

 8. Zet de principes opzij en investeer in een DVD speler voor in de wagen.

  Hebben wij jaren niet willen doen, maar hiervoor zijn we nu toch gezwicht. Niet te vergeten zijn de DVD’s natuurlijk. We testten deze afgelopen weekend alvast uit bij een ritje naar zee en de kids bleken meteen gehypnotiseerd door hun nieuwe hebbedingetje.IMG_7934IMG_7935

 9. Neem een overlevingspakket mee

  En daar zit dan ook echt alles in: van koekjes (zonder chocolade!), water in een flesje dat enigszins lekvrij is, een rol toiletpapier voor onbemande autosnelwegtoiletten, maar ook zeker een potje voor kleinere kindjes.

 10. Weet dat je langer onderweg bent

  Om zelf geen stress te krijgen – want tenslotte geldt met een autovakantie “van zodra je in de wagen stapt begint de vakantie” – is het goed alleen realistische doelen voorop te stellen.

Hebben jullie nog tips?

Ik wens iedereen die op reis gaat alvast een fijne vakantie en voor de thuisblijvers veel zon natuurlijk in eigen land!

Veel liefs
Kris
XxX

 

 

13 reacties

 1. Been there, done that! 😆😂
  De dvd’s: dat IS gewoon een superuitvinding, moet je gewoon doen!
  Veel plezier.

  Like

 2. Wij gingen vroeger ook vaak op vakantie met de wagen. Ik als kind vond dit altijd een eeuwigheid duren! Mijn ouders hadden beter toen je blog gelezen 🙂

  Geniet van de aankomende vakantie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s