Project dagschema’s visualiseren

Na lang erover nadenken en praten ben ik eindelijk aan mijn project visualiseren begonnen. Dit is namelijk iets wat ik me al voornam sinds ons weekend in Leeds en wanneer Cindy, onze vaste orthopedagoog van thuisbegeleidingsdienstDe Kangoeroe” me dit ook aanraadde, besloot ik vorig weekend in actie te schieten.

Het idee erachter is dat kinderen sneller en beter leren wanneer meerdere zintuigen tegelijkertijd wat een omslachtige uitleg is om te zeggen dat we beter iets zeggen en tegelijkertijd tonen wat we in ons dagelijks leven sowieso vaak automatisch doen, door bijvoorbeeld onze woorden te ondersteunen met gebaren. Denk maar aan gebaren die je maakt bij het zeggen dat je honger hebt, dat we gaan eten, dat het tijd is, dat het stil moet zijn,…

Dit wou ik nog eens naar een hoger niveau tillen door elke dag een dagschema te presenten zodat kinderen weten waaraan ze zich mogen verwachten. Dat kinderen behoefte hebben aan routine en voorspelbaarheid is immers wel duidelijk en dit systeem kan helpen die structuur en duidelijkheid te scheppen in een vaak wisselende planning. Ideaal is het om na de uitleg het schema in het zicht te hangen zodat de kinderen er steeds op terug kunnen vallen als ze die behoefte naar structuur voelen. Vergelijk maar hoe vaak we zelf onze agenda nakijken…

Ik begon dan ook met het kopen van een aantal attributen bij Action zoals een lamineertoestel, klittenband en gekleurd papier en ging volop aan het knutselen wat een hele uitdaging is voor mij want ik ben dus allesbehalve handig, maar ik begon er met plezier aan.
img_3566Voor elke dag koos ik een ander kleurtje en wel volgens dezelfde logica in de klas van Guillaume; geel= maandag, groen=dinsdag, rood=woensdag, blauw=donderdag, paars=vrijdag en wit=vrije dagen. Deze blaadjes versierde ik met een lintje en plastificeerde ze met mijn nieuw aangekocht machine waar ik best wel tevreden over ben. Het duurt eventjes vooraleer het toestel klaar is en het is niet geschikt om er te veel na elkaar te doen, want na een paar velletjes voelt het wel al heel warm aan, maar het resultaat is wel perfect en hard.
img_3567Vervolgens haalde ik de pictogrammen van de site van SCLERA , een vzw die wil bijdragen tot het realiseren van communicatieve en verstandelijke toegankelijkheid door te sensibiliseren, informeren, adviseren en uitwerken en aanbieden van hulpmiddelen (sic website Sclera). Deze pictogrammen mogen dan ook gratis van de site worden gedownload en gebruikt. De logo’s en afbeeldingen zijn heel goed opgebouwd; zo is maandag bijvoorbeeld een maan, dinsdag een dino(saurus), woensdag een woef (hond), donderdag een donderwolk, vrijdag vrienden, zaterdag een zaag en zondag uiteraard een zon. Bovendien geven het aantal bolletjes aan de hoeveelste dag van de week het is. Ik printte deze en andere icoontjes en legde ze per 6 in een hoesje om ze te lamineren en vervolgens te knippen.

 

Tot slot bevestigde ik de klittenband zowel op de kleine kaartjes als op mijn grote kaarten. Momenteel is het zo opgevat dat ik aan de hand van de grote kaart kan zeggen welke dag het is, bijvoorbeeld vandaag is het vrijdag, de paarse dag met de vrienden, gaan we naar school, dan samen met de blokken spelen en vanavond gaan we vroeg slapen.
img_3571Ik kies er alvast voor om op deze manier te beginnen en het niet moeilijker te maken dan het is, vooral omdat mijn jongetjes 1,5 en 3,5 jaar oud zijn. Voor wie echter oudere kinderen heeft, denk ik dat het systeem nog altijd heel goed is, maar dat er dan wel beter wordt gekozen voor kleinere kaartjes zodat er meer activiteiten per dag kunnen worden opgehangen. Wij gaan alvast meegroeien met het systeem. Al blijft doseren hierin uiteraard wel de boodschap!

Veel liefs
Kris
XxX

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s