Een rustige ochtendspits + 10 tips

Elk jong gezin kent ongetwijfeld die dagelijkse race tegen de klok. Bij ons ziet die er ongeveer zo uit: om 6u00 gaat de wekker, maken we het bad voor de kindjes klaar en gaan we nog een 5 minuutjes liggen, 6u10 nemen wij een douche, 6u20 halen we de kindjes uit bed en steken hen in bad, terwijl we onszelf klaarmaken. 6u30 kleden we de kindjes aan; 6u50 zitten we beneden aan het ontbijt. Boekentasjes staan klaar sinds de dag ervoor, dus hebben we 25 minuten om te eten, tanden poetsen en jassen aandoen om dan om 7u15 te kunnen vertrekken met ons vier.

Althans, dit is de ideale ochtend. De praktijk is vaak matig tot sterk afwijkend, omwille van 10 minuten te lang snoozen of door het tijdsopslorpende ochtendhumeur van Guillaume, of aan de vaststelling dat Thibault al half aangekleed nog shampoo in zijn haar heeft en dus opnieuw in bad moet, of doordat ik de boekentasjes toch vergat de dag voordien,… Deze en andere mogelijke scenario’s leiden ertoe dat we zelden voor 7u aan de ontbijttafel kunnen plaatsnemen en dan regent het de ganse ochtend clichés als “kinderen, niet treuzelen!”, “Is die boterham nog niet op?”, “Doe je schoenen aan!”, “Snel, we zijn te laat!”,… Voor niemand gezellig uiteraard.

Nu gisteren werd zo een ochtend waarop iedereen vrolijk uit zijn bed geraakte, er geen badkamerrampen plaats vonden, alles vlekkeloos verliep en we perfect op tijd konden vertrekken. Ik genoot ervan en was versteld hoe aangenaam de ochtend kan verlopen en hoe rustig iedereen was. Kan de week nog beter starten?IMG_6844

Wat voor ons een verademing is, is dat we nu onze ochtendspits alleen nog maar op maandag, dinsdag en donderdag hebben want sinds ik zelfstandig ben, breng ik op woensdag en vrijdag de kinderen naar school om 8u20 en kunnen mama en kids dus een uurtje langer treuzelen én zijn er al twee ochtenden tijdens de week waarin papa’s zenuwen niet onder druk komen te staan. En daardoor lijkt het de andere dagen ook vlotter te lukken.IMG_6843

Voor de andere dagen, proberen we volgende – misschien weinig originele, doch heel doeltreffende – tips in het achterhoofd te houden:

 1. Kom op tijd uit bed => Als ouder ben je nu eenmaal altijd moe, die 5 of 10 minuten slaap maken het verschil heus niet.
 2. Ga op tijd slapen => Ok, deze lukt bij ons nooit, maar zou een wereld van verschil kunnen maken.
 3. Relax => Soms moeilijk in stressvolle situaties, maar kwaad worden brengt ook geen aarde aan de dijk.
 4. Zorg voor routine => Ieder heeft zijn taak en sinds de kinderen weten wat er komt, verloopt dat vlotter.
 5. Voorbereiding is het halve werk => Echt, boekentassen, schoenen, jassen en kleren klaarleggen is de dag voordien een kleine moeite, maar maakt het verschil de volgende ochtend…
 6. Gebruik een kalender op kindermaat => ’s Ochtends overloop ik de dagplanning met Guillaume (en Thibault, maar die vat het systeem nog niet helemaal) zodat er voor hen ook geen verrassingen zijn.
  IMG_6847
 7. Teamwork makes the dream work => Wij zijn ’s ochtends perfect op elkaar ingespeeld en kleden bijvoorbeeld elk één kindje aan, maar springen elkaar ook bij waar nodig.
 8. Zet ook de kindjes aan het werk => Guillaume kan alleen de schoenen aandoen, Thibault kan de tanden poetsen – nu ja, de vaardigheid staat nog niet helemaal op punt. Het duurt misschien langer, maar als je intussen iets anders doet, is dat nog steeds tijd gewonnen.
 9. Dek de tafel de dag voordien => Geeft je ook een heel gezellig gevoel, is even alsof iemand voor jou de tafel heeft klaargezet.
 10. Haal heel diep adem => Tja, soms lukt het ook gewoon niet: kindje ziek, kindje te lang op het toilet, overslapen,… Diep ademhalen en morgen opnieuw beginnen is dan de boodschap!

Veel liefs
Kris
XxX

23 reacties

 1. Ondertussen zijn onze kinderen volwassen , maar wij hebben dat natuurlijk ook allemaal meegemaakt. En al weet je goed genoeg wat het handigste is, toch komt er vaak iets tussen en loopt het in de soep…

  Geliked door 1 persoon

 2. Toen mijn zoon nog klein was was het ook een race tegen de klok. Toen hij wat ouder was zette ik zijn fiets zelfs in de poort klaar. Dat scheelde ook weer in tijd. En inderdaad, boos worden deed ik nooit. Want dan gaat alles alleen maar trager. 🙂

  Like

 3. Ja, die race-ochtenden, ’t is me wat. Maar ’s ochtends in bad?! God daar begin ik niet aan!! Dat doen wij ’s avonds voor het slapengaan, dan is het ‘smorgens enkel maar wat opfrissen aan de wasbak. Ik heb dan ondertussen ook wel een dametje van bijna 8 die eigenlijk bijna alles al zelf kan en doet. Dat scheelt een hele hoop. Maar de race, blijft een race! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Handige tips! Hier hebben manlief en ik de taken goed verdeeld. Hij zorgt ervoor dat de oudste op tijd naar de bus gaat. (ze doet verder wel zelf haar tas in orde maken enzo) en ik zorg ervoor dat de jongste op tijd klaar is. En ik moet zeggen dat dat best soepel gaat. Ik leg sws wel altijd kleding klaar enzo. Dat scheelt echt een hoop tijd ‘d morgens

  Geliked door 1 persoon

 5. Een goede routine in de ochtend is erg belangrijk. Anders wordt het chaos en daar is niemand blij mee. Je tips zijn zeker aan te raden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s