Wat doen we in de vakantie? Op uitstap naar…

Wat doet een mens tijdens de paasvakantie? Naar Plopsaland? Ja, graag! Naar een binnenspeeltuin? Leuk! Naar het circus? Jaaa! En dan maar klagen hoe duur vakanties zijn… terwijl dat voor de (meeste) kinderen zelfs helemaal niet zo groots hoeft te zijn. Een dagje samen spelen in de tuin, een fietstochtje maken met mama en papa of een grote wandeling maken in de buurt, zijn vaak al even leuk. En bij slecht weer, zijn gezelschapsspelen of samen pannenkoeken bakken of samen puzzelen ook altijd dolle pret.

Naar aanleiding van een vorige boekenpost, kregen we woensdag het lumineuze idee om naar de bibliotheek te gaan met ons vier. Een belangrijke tip bij peuters en kleuters is hierbij om eerst het concept van een bibliotheek een woordje uitleg te geven. We legden dan ook heel nauwgezet uit dat een bibliotheek “een heel groot gebouw is met heel veel boeken die je niet mag kopen of mag hebben, want iedereen moet alle boeken een keer kunnen lezen“. We bleven er ook op hamerendat je de boeken niet mag hebben, maar dat je ze wel eventjes mag meenemen naar huis en lezen, zolang je ze nadien wel terug brengt”. Ik denk dat de boodschap bij onze bijna-4-jarige goed aan kwam, maar helemaal zeker gaan we pas zijn als het over 3 weken ook vlot lukt om zonder veel drama de boeken terug te brengen…

Naast het gegeven dat het een leuke uitstap is –want ja, zo véél boeken!- is het ook leuk om de kinderen steeds nieuwe boekjes te laten lezen zonder dat de boekenkast helemaal uitpuilt. En het is gratis, dus er zijn eigenlijk geen excuses waarom kinderen niet zouden lezen…IMG_4910IMG_4912

Voor de 0- tot 2-jarigen, vonden we er verschillende ontdekkingsboekjes, maar vooral voorleesboekjes. Voor 2- tot 6-jarigen vonden we er boekjes met verhalen, met sprookjes, met rijmpjes en allemaal gesorteerd per thema. Zo is er een thema “dood” waarin op kinderniveau overlijdens worden verklaard, een thema “vormen” met leerzame boeken over cirkels,, ruiten en trapezia, een thema “feest” met bijvoorbeeld boeken over Kerstmis of Pasen, een thema “geboorte”, perfect om aan kinderen uit te leggen dat ze grote broer/zus worden,…

IMG_4934Ik koos zelf voor een boekje over Pasen zodat ik hen kan uitleggen wat we dit weekend vieren en wat er zondag en maandag te gebeuren staat. Guillaume mocht de andere 4 boeken kiezen en koos 1 boek van “Nijntje”, dat hij scheen te kennen van bij Juf Kim en 3 boeken over het circus. Dat laatste komt ongetwijfeld door het bezoek aan het circus vorige vrijdag met bobonne en nonkel Kevin dat een diepe indruk had nagelaten bij onze grootste mini. Daar moeten we komend paasweekend ook nog iets mee gaan doen…IMG_4930IMG_4936

Voor wie nog niet overtuigd is om naar de bibliotheek te gaan, hierbij nog een aantal voordelen op een rijtje:

 • Peuters kunnen niet (veel) praten, maar begrijpen wel al veel.
 • Kinderen leren de meeste nieuwe woorden tussen 0 en 5 jaar.
 • Mama en papa zijn hierbij hun grote voorbeelden
 • Met de kinderen samen een verhaaltje lezen is een ideaal quality time momentje tussen ouder en kind(eren).IMG_4938
 • Dagelijkse handelingen zoals in bad gaan, op het potje gaan, vinden peuters meestal leuk omwille van de herkenbaarheid.
 • Verhaaltjes met grapjes of met veel rijmpjes, doen het dan weer meestal goed bij kleuters omdat ze hun gevoel voor humor volop ontwikkelen.
 • Verhalen met een moraal zijn voor oudere kinderen heel interessant omdat ze met een positief verhaal wel zelf tot de conclusie komen dat ze lief moeten zijn voor de andere kindjes en/of dat ze het anders zijn zichzelf of van een klasgenoot beter kunnen plaatsen.
 • Verhalen met een boodschap kunnen bij kinderen van alle leeftijden een aha-effect brengen zoals “aha, daarom moet ik naar de tandarts”.
 • Peuters vergroten hun woordenschat met aanwijsboekjes waarin een aantal voorwerpen staan met de juiste naam erbij.
 • Kleuters vergroten hun woordenschat door nieuwe woorden te horen die ze van mama en papa niet horen. Mama en papa gebruiken bijvoorbeeld steeds het woord “praten”, terwijl ze in boeken synoniemen leren als “spreken” of “babbelen”.
 • Lagere en middelbare schoolkinderen verrijken eveneens hun woordenschat door moeilijkere woorden en synoniemen te leren. Aangevuld op het voorbeeld van hierboven zou dit kunnen zijn: “converseren”, “discussiëren”, “betogen”, “argumenteren”,…
 • Kinderen op alle leeftijden leren er ook zelf iets mee vertellen. Of waarom ook niet voorlezen aan kleine broer?IMG_4926

Wij hadden alvast een leuke middag in de bib en vooral al een leuke middag thuis met onze nieuwe boekjes over het circus!

Veel liefs
Kris
XxX

5 reacties

 1. Leuk! Mijn zoontje is ook dol op de bibliotheek, is ook echt leuk om zo kennis te kunnen maken met veel verschillende boekjes. Hij gaat nu eindelijk een beetje praten en vind boekjes “lezen” super leuk! Werkt ook al goede afleiding soms bij het eten, Haha!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s