Communiefeesten

De nationale veiligheidsraad komt in ons land pas de volgende keer samen op 25 september. Wat mij betreft is dit een goede beslissing want een wekelijks evalueren van cijfers met daarop een aanpassing van regels, zoals voorheen, leidde alleen maar tot frustratie en verwarring. Voor communie- en lentefeesten tasten we daardoor wel in het duister…

Momenteel is er nog veel onduidelijkheid op vlak het feest en wat al dan niet kan. Vanuit de parochie werd bij ons alvast beslist dat we naar een andere kerk moeten die een bredere gang zou hebben, dus dat is zeker niet onoverkomelijk. Daarnaast moeten we maximum vier namen doorgeven die zullen aanwezig zijn op de communie, ouders en kinderen uit het gezin ook meegeteld. Praktisch betekent dit dat iedereen die zijn communie doet bij ons mag vergezeld worden door de mama, papa, meter, peter. Dit betekent dus ook dat de gelovige grootouders die vaak nog het meest belang hechten aan deze mijlpaal mogen er niet bij zijn. Sterker nog: dit betekent dat de eigen broers/zussen er niet kunnen bij zijn. Dit betekent dat een peter of meter die veraf woont zijn partner moet thuis laten. Dit betekent ook dat wanneer een nonkel of een grootvader peter is, dat hij wel mag komen en andere grootouders en andere nonkels er niet kunnen bij zijn. Ik ga ervan uit dat er in ons familie wel begrip zal zijn voor de regels die we niet zelf hebben gemaakt, maar is zoiets niet vragen om wrevel in de familie of jaloezie tussen de grootouders onderling? Dat terwijl ik toch dacht dat familie binnen het christendom, net zoals andere godsdiensten, toch een belangrijke pijler is… Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Veiligheid boven alles, daarover discussieer ik niet, maar als de ene persoon een corona-besmetting zou oplopen in de kerk, is de kans dat die partner en zijn gezinsleden besmet worden toch zo danig groot dat het geen zin heeft om die partners buiten te sluiten?

Een ander dingetje is het etentje na het feest. Als we deze mijlpaal niet kunnen vieren in de kerk, moeten we toch op zijn minst nadien kunnen gezellig samen zijn vind ik. Wij hoeven een geen half trouwfeest van te maken, maar op zijn minst willen we dit met grootouders en nonkels en tantes vieren. Alles samengeteld komt dit voor ons toch richting een 20 personen. Dat blijkt meteen het volgende probleem. Een feestje thuis en etentje op restaurant zou beperkt zijn tot een bubbel van 10. Dit worden onmogelijke keuzes: kiezen we voor nonkel “A” of nonkel “B” of vragen we dat iedereen zijn partner thuislaat? Op de uitnodiging: alleen voor bloedverwanten, aangetrouwde familie niet gewenst. Een feest feestzaal zou blijkbaar wel een optie zijn, omdat zij tot 100 personen mogen verwelkomen, maar een zaal richt zich doorgaans dan ook echt op grote groepen. Ook is me niet duidelijk of communie onder een feest valt, want als ik hierover opzoek, spreken ze wel hoofdzakelijk over trouwfeesten en jubilea. Wat is het verschil overigens tussen een restaurant waar je alleen met je groep van 20 zit en een feestzaal waar je met diezelfde groep zit?

Dat lijken allemaal banale keuzes. Ik besef zeker en vast dat er mensen zijn die nu grotere problemen aan hun hoofd hebben. Ook weet ik dat deze “vergeten feesten” niets zijn in vergelijking met de “vergeten kinderen” uit de eerste maanden van de corona-maatregelen. Maar toch is het iets waar we ons hoofd over breken de laatste dagen.

Enerzijds hoop ik gewoon heel erg dat de communie kan doorgaan met onze familie, omdat Guillaume daar wel al maanden naar uitkijkt, zelfs omdat –sorry not sorry– de gekochte kleren nog passen maar ook gewoon omdat we eens zin hebben om nog eens met iedereen gezellig kunnen tafelen en samen zijn! Anderzijds vind ik het allemaal zo een gedoe en kunnen we geen redelijke oplossing vinden met 10 gasten, waardoor we hem geen echt feest kunnen geven. Bovendien hebben de kinderen er met de klasgenoten ook niet kunnen naartoe leven zoals normaal gezien wel gebeurt.

Hoe dan ook, vind ik de onwetendheid lastig, vooral omdat de veiligheidsraad vlak voor de communie plaats vindt. De kans bestaat dat iedereen mag komen op het feest en het feest dus kan doorgaan, de kans bestaat evenzeer dat de regel-van-10 behouden blijft en we daardoor dus de feestelijkheden moeten annuleren. We willen Guillaume voorbereiden en warm maken voor zijn communie, maar willen natuurlijk ook niet dat de teleurstelling te groot wordt. Want eerlijk, voor een kind is het gebeuren in de kerk én het feest met cadeaus erna onlosmakelijk verbonden met elkaar. Om hem de eventuele teleurstelling te besparen praten we niet zoveel over de communie, de school is ook nog maar pas opgestart, dus ook daar zal nog niet veel verteld zijn rond de communie, waardoor ook wel een groot deel van de betekenis voorbijgaat aan de kinderen wat ook wel bijzonder jammer is.

Wat vinden jullie van deze communiefeesten met 4 genodigden in de kerk?

Veel liefs
Kris

21 reacties

 1. Ik denk dat iedereen het liefst normale feestjes etc wil geven. Wij liepen daar erg tegen aan met het examenjaar van mijn zoon. Ze hadden geen gala, geen spannende exames, geen examenfeesten, geen leuke vakantie met vrienden of extra werken etc. Dus ik duim dat dit voor jullie gewoon normaal kan doorgaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat iedereen er op zijn manier tegenaan loopt op het moment. Wij hadden hetzelfde als bookstamel, eindexamen van mijn zoon en niets kunnen vieren. Mijn familie en vrienden wonen in het buitenland, die heb ik ook inmiddels al te lang niet gezien. Het is erg sneu maar ja het is nu eenmaal zo. We ondervinden er allemaal de gevolgen van of het nu gaat om een feest, een vakantie of sowieso onze dierbaren zien en bezoeken. Je kunt ook ‘een Grapperhaus doen’.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken de uitbundige communiefeesten van De Pfaffs op tv en het is nogal een big deal geloof ik. Als je met iedereen afspreekt dat ze niet ziek zijn als ze langskomen, dan kun je 1 feestje wel door de vingers zien? Met 1,5m afstand zoveel mogelijk natuurlijk

  Like

 4. Ja lastig hoor. Enerzijds wil je ‘gewoon’ samen zijn en stil staan bij dit belangrijke moment. En aan de andere kant staat gezondheid en veiligheid voorop. Is er niet iets te doen met filmen of live streamen, zodat familie op afstand mee kan kijken?

  Geliked door 1 persoon

 5. Spannend, ik hoop dat er snel duidelijk is zodat jullie alles rondom de communie kunnen regelen. Is het niet mogeijk om de communie in de kerk uitzenden via een livestream zodat de andere familieleden ook mee kunnen kijken?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s