Interview speciale kindjes

In een eerdere post “Speciale kindjes en corona-maatregelen” had ik een oproep gedaan om te polsen hoe andere mama’s met speciale kindjes denken over het corona-gebeuren. Uit de reacties is kwam heel duidelijk dat we met deze groep ons inderdaad vaak in de steek gelaten voelen. En eigenlijk is dat voor velen wel een algemeen gevoel, los van deze covid-19-situatie.

Vandaar dat het idee rond het interview eigenlijk is geëvolueerd van iets tijdelijk over corona-maatregelen naar algemene vragen. Als mama’s van kindjes met een beperking hebben we nogal weinig vergelijkingspunten en lijken we alles vaak zelf te moeten uitzoeken. Over “het standaard kind” zijn tientallen boekjes te verkrijgen, waaronder de populaire Oei, ik groei en mijn favoriete Het ABC van baby tot kleuter van Kind & Gezin. Bij onze oudste zoon heb ik deze boekjes dan ook allemaal verslonden en er ontzettend veel uit geleerd op vlak van eten, slapen, verzorging, mijlpalen en zindelijkheid.

Intussen al 7 jaar oud, maar veel leesgenot aan gehad.

Voor onze jongste zoon -ons speciaal kindje dus- werkten deze boeken voor mij eerder frustrerend omdat zinnen als “normaal kunnen ze dit tussen 2 en 3 maand” nu eenmaal niet bevorderlijk zijn als je kind 6 maand is en het nog niet kan. Bovendien heb je die bijkomende zorgen, kom je terecht in een helse papierwinkel voor allerlei aanvragen én stellen zich andere keuzes zoals schoolkeuzes voor regulier dan wel bijzonder onderwijs, die uiteraard niet in de boeken beantwoord staan. Ik ben toen meermaals op zoek gegaan naar informatie zowel in boeken als op het internet, maar bleef daar wel op mijn honger zitten. De enkele boeken op de markt, vond ik persoonlijk ofwel gedateerd op vlak van opvoeding, ofwel te belerend ofwel onrealistisch.

Wie me al een volgt weet dat ik hier ook nooit de les ga spellen en/of andere mama’s en papa’s vertellen wat ze moeten doen, maar deel ik wel mijn eigen ervaringen. Ik ben me er ook van bewust dat iets wat voor ons werkt daarom niet altijd voor anderen werkt.

Zo is het idee ontstaan om interviews af te nemen bij verschillende mama’s en mama-bloggers met zorgenkindjes om eens te vragen hoe zij alles ervaren. Vanaf volgende woensdag kan je hier elke woensdag een interview lezen met ervaringen van andere mama’s.

We gaan geen onderwerpen uit de weg en vragen die jullie onder meer kunnen verwachten zijn:

  • Wanneer gingen eerste alarmbellen af?
  • Kreeg je bepaalde uitgesproken reacties van vrienden en/of familie?
  • Was er een impact op mama-papa-relatie?
  • Wat was de impact op de financiële gezinssituatie?
  • Welk type onderwijs koos je en waarom?
  • Welke hulpmiddelen koester je?
  • Ben je tevreden met de ondersteuning uit de maatschappij?
  • Welke tips heb je voor andere ouders?

Hou onze pagina zeker in de gaten vanaf volgende week!

Zijn er nog andere zaken die je zou willen weten?
Of ben je of ken je zelf een mama/papa?
Ik hoor het heel graag in de reacties!

Veel liefs en tot dan!
Kris

36 reacties

  1. Dat zie je steeds vaker: uitgevers kijken steeds sterker naar de afzetmarkt, en als ze denken dat die te klein is, laten ze bepaalde onderwerpen liggen. Goed dat er daarom sites zijn zodat alsnog alle info en ervaringen en beschikbaar komt men!

    Geliked door 1 persoon

    • Dat kan inderdaad wel kloppen. Hoewel, er zijn een paar boeken maar ik was van geen enkele fan. Ofwel te gedateerd, ofwel heel belerend als in “dit werkte voor mij, dus zo moet je het doen”.

      Like

Plaats een reactie