Tips voor home-schooling

De combinatie van thuis uit werken met kinderen thuis is niet voor iedereen evident en op vraag van verschillende ouders en zoals beloofd hier, deel ik hier een aantal tips.

Tip 1: Een goede planning

Alles begint met een haalbaar schema. Dit is een noodoplossing, dus als de kinderen een paar uurtjes per dag wat schoolwerk doen en de discipline er een beetje inhouden is dat meer dan voldoende. Een strak schema met 8 uur leerstof, lukt wellicht toch niet en zorgt voor frustraties aan beide kanten. Er wordt aangeraden om maximum 3 tot 4 uurtjes te werken en ik denk inderdaad dat dit al meer dan voldoende is. We doen allemaal ons best en zolang de kinderen niet continu voor de televisie hangen en niet te gefrustreerd geraken is alles prima! Het is ook niet het doel dat ze uit de corona-periode komen als mini-Einsteins. Meer tips nodig? Zie hier onze planning.

Zelf ervaar ik dit als iets gemakkelijks omdat ik best wel goed kan relativeren, maar ik begrijp wel dat dit voor perfectionistische ouders moeilijker wordt. Gewoon proberen loslaten dus…

C041170F-D0E2-484F-A927-55091B083D0C

Tip 2: Een mama of papa is geen echte juf of meester

In navolging van vorige tip: als juf-mama of meester-papa, hebben we –hopelijk! – geen klas van 20 kinderen, dus het mag allemaal wat losser. In een grote klas moet er meer discipline zijn en kunnen bepaalde zaken niet die thuis natuurlijk weer wel kunnen. Eventjes een koekje tussendoor, of iets vertellen terwijl het eigenlijk lees-uurtje is, kan wel.

Tip 3: Er is geen leerplan

Er is helemaal geen leerplan, dus hebben we als juf-mama of meester-papa heel veel vrijheid. Iets waar leerkrachten wellicht van dromen.

Dat betekent dat je onderwerpen kan kiezen die meer aansluiten bij interesses van je kinderen. Zo vindt Guillaume (6 jaar, eerste leerjaar) lezen bijvoorbeeld geweldig saai, wat ik grotendeels wijt aan de eerder saaie verhalen uit het schoolboek van Mol&Beer. Thuis lezen we gewoon waar we zin in hebben: Nachtwacht boeken (aanrader voor jonge lezertjes!) en andere (voorlees)verhaaltjes. Voor Thibault (4 jaar, eerste kleuterklas) probeer ik zoveel mogelijk met dieren te werken omdat daar zijn interesse ligt. Volgen we dan mooi het bundeltje van de juf? Nee. Maar er is wel gelezen.

Tip 4: Begin een nieuw vak

Als ze even geen zin hebben in de opgelegde taakjes of als er een snipperdag is – die hebben wij op woensdag – kan het leuk zijn om ze iets te leren over een onderwerp dat hun interesseert. Guillaume is bijvoorbeeld gek van de wereldbol, wereldkaarten, dus werkte ik een aardrijkskunde vak uit, met een kaart van Europa, waarin hij alle landen beginnende met een “s”, een “l” en een “d” moest zoeken. Alle landen gelezen? Check! Een paar woordjes geschreven? Check! Op een speelse manier. Ook zochten we op de kaart de landen waar we “Plopsaland”, “Disneyland” en “Legoland” kunnen vinden. Hetzelfde met bekende standbeelden zoals “De Toren van Pisa”, “Manneke Pis” (lachen geblazen met kleine kids trouwens) en “De Eiffeltoren”. We maakten ook een puzzel van een wereldkaart. Dit kan met elk thema en voor elke leeftijd!

IMG_2331

Tip 5: Pauzes moeten actief zijn

Hier tijdens de schooluren geen televisie. Pauzes bestaan er hier vooral uit door kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen, een wandeling te maken of te laten rondjes rond het huis lopen. Concentreren op schoolwerk lukt immers beter als de overtollige energie er al uit gelopen is. 😊

2AC0B4AD-09BA-4C93-9355-78DCFCF8FA5E

Tip 6: Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Mild zijn moet hier vooral het codewoord zijn, zowel voor onszelf als voor de kinderen. Hier is het doel ook wel om zelf te werken, terwijl kinderen aan het werk zijn, maar kinderen van 4 en 6 vragen nu eenmaal veel aandacht, dus heel productief is dat niet. In het begin gaf dat wel enige frustratie. Nu ga ik ervan uit dat ik overdag niet veel kan doen en lukt dat toch, is dat een overwinning. Dus het meeste werk verzet ik wel na 16u wanneer de kindjes eindelijk de televisie mogen aanzetten. Details kan je ook in vorige blog lezen.

Hoe verloopt thuis lesgeven voor jullie? Hebben jullie nog tips?

Veel liefs
Kris

 

 

46 reacties

    • Is goed voor de leerkrachten natuurlijk. Zelf vind ik het vreemd dat ouders nu pas beseffen wat leerkrachten allemaal doen. Als onze kindjes wild zijn en kabaal maken, zeg ik vaak (al voor corona-tijd dus): “stel je voor dat je zo een klas hebt met 20 kabaalmakertjes”.

      Like

  1. Ik hoor inderdaad van collega’s nogal wisselende verhalen over het thuis lesgeven. Ik denk dat het ook wel afhankelijk is van het kind en de leeftijd, maar ik kan me goed voorstellen dat een schema voor iedereen het beste werkt.

    Geliked door 1 persoon

    • Een schema is een deel van het werk.
      En daarnaast veel relativeringsvermogen: we zijn geen juf, het mag wat losser en is er eens iets niet gedaan (op vlak van huiswerk, huishouden of wat dan ook), dan is het maar zo.
      Ik denk dat het vooral voor perfectionistische ouders moeilijk is, maar eens je een beetje loslaat, komt dat sowieso goed.

      Like

  2. Ik spreid het bewust uit over de hele dag. We volgen wel de ‘weektaak’ met indeling per dag van de juf. Maar als we het niet halen is er geen man overboord. Tussendoor veel pauzes met buiten lopen, spelen, dansen. En toch ook wel een stukje televisie kijken. Gewoon omdat het bij ons werkt. Volgens een psycholoog aan wie ik de vraag stelde over het verdelen over de dag (wat hij ervan dacht) was het een goed plan. Want voor zowel ouders, maar zeker ook voor kinderen is thuisonderwijs nu eenmaal veel zwaarder en intensiever.

    Geliked door 1 persoon

    • Daar sluit ik me helemaal bij aan. Wij wisselen werken ook af met wandelen of andere activiteiten. Het belangrijkste is dat kinderen zich een beetje nuttig bezig houden, maar bovenal dat ze goed in hun vel zitten.

      Like

  3. Zelf geen kinderen, maar mijn zus noemt de pauzes: “Even de jongens ‘uitlaten’ 🙂 ” Zegt ook wel genoeg. Ik heb bewondering voor alle papa’s en mama’s!

    Geliked door 1 persoon

    • Wij gaan ook na elk stukje werken een beetje wandelen, maar dat lijkt me normaal, op school hebben ze ook 3 keer speeltijd om de energie er een beetje af te lopen…

      Like

    • Ja, dat is wel handig. Ik heb in een ver verleden overige ook lerarenopleiding gevolgd, maar naar kleine kindjes heb ik niet het gevoel hierdoor meer te kunnen lesgeven. Alle lesjes zijn goed voorbereid door juffen en met invulbundels, dus veel creativiteit is er van mijn kant niet nodig. 🙂

      Geliked door 1 persoon

    • Dankje. Goh, voor mij is “lastig” echt een woord dat ik in deze context niet graag hoor. Druk is het, absoluut, en verlangen naar rustigere dagen en/of meer slaap, is ook normaal, maar ouders die hun kinderen als een last zien, vind ik op zijn minst vreemd. Hier ook hartstikke druk, maar het is zo uniek om zoveel tijd met de kinderen door te brengen, dus hier is het vooral genieten!
      Ik kan het dan ook niet plaatsen dat ouders op social media volop schrijven dat ze hun kinderen beu zijn. Ik ben mijn kinderen nog nooit beu geweest en ik hoop alleen maar dat de kinderen die ouders hebben die hen wel beu zijn, zich nooit ongelukkig of ongewenst gaan voelen bij het lezen van die berichten later. 🍀

      Like

  4. Je tip 4 heb ik veel gebruikt toen we zelf les gaven toen we op reis waren (lang geleden hoor, jaar of 10). We hadden toen kunstlessen in het leven geroepen en ook ‘sterrenlessen’ want dat vonden ze toen helemaal te gek. Het is leuk om het zo te doen en daarna klagen ze dan niet als je een vak doet waar ze niet zoveel mee hebben.

    Geliked door 1 persoon

    • Dat vind ik ook echt leuk! Als de oudste woordjes als “prei” en “bril” moet schrijven, vindt hij het moeilijk en lastig, maar “Australië” of “Portugal” en leuk. 😃
      Schoolboeken zijn ook saai, maar zijn Nachtwacht-boeken dan weer leuk. Dus ja, we doen niet helemaal wat de juf vraagt, maar de bedoeling is dat ze lezen en schrijven en dat doen we dus wel. 😃

      Like

  5. Ik vond het een uitdaging. Zeker omdat mijn vriend en ik beide ook gewoon werk gedaan moesten krijgen. Ik dacht dat we het redelijk goed gedaan hadden. Ik was dan ook redelijk teleurgesteld in de mail van de juf aan alle ouders in de klas dat ze merkte dat kinderen te weinig hadden geknutseld 😏

    Geliked door 1 persoon

    • Dat zal wel niet naar jullie bedoeld zijn. Ik weet van onze school dat 80 a 85% van de leerlingen redelijk tot goed te bereiken waren via taken en dergelijke en dat de andere groep gewoon niet te bereiken was, geen takjes indiende,… Dus als je al iets deed, waren ze al blij.
      Het is ook belangrijker dat je kind zich goed voelde dan dat hij veel heeft geknutseld he.

      Like

Plaats een reactie