Computeren is niet werken

Zoals beloofd deel ik een aantal tips naar het thuiswerken met kinderen.

De eerste grote tip die ik kan meegeven is er eentje die ik de eerste week heb ontdekt en die voor mij een groot verschil heeft gemaakt. Aan de computer zitten is niet werken. Dat heeft 6-jarige mij overigens zelf verteld. Voor ons is dat het natuurlijk wel zo en ik ga ervan uit dat het merendeel van de thuiswerkers dat doet met een computer of laptop. Als je een job hebt waar machines en dergelijke voor nodig zijn, is thuiswerk wellicht geen optie. Soms is het echter goed om de dingen eens vanuit het perspectief van iemand anders te zien, in dit geval van de kinderen.

Oudere kinderen die al ervaring hebben met smartschool of andere leerplatformen, kennen een computer wel al als werkinstrument, maar voor kleuters en lagereschoolkinderen is dat niet of minder het geval.

De allereerste week probeerde ik zoals ons ook was aangeraden, met ons drietjes aan de tafel te gaan zitten, kindjes met werkjes voor zich, ik met laptop voor mij en dan vol goede voornemens om te werken. Na één dag moest ik tot de conclusie komen dat dit gewoon niet lukte en tegen 16u, had ik nog een berg eigen werk te doen én nog te stofzuigen, wassen, strijken en eten maken. Niet goed dus. Ik probeerde ’s avonds de kindjes duidelijk te maken dat zij hun taakjes moeten doen, maar dat ik ook mijn werk moet doen. In plaats van begrip kreeg ik als antwoord “wij moeten zoveel dingen doen en jij zit gewoon een beetje aan de computer“. Toen besefte ik inderdaad dat de kinderen een computer niet associëren met werk, maar wel met amusement omdat dit voor hen het toestel is om YouTube- of TikTok-filmpjes te kijken en spelletjes te spelen. Vanuit dat perspectief is het ook niet eerlijk dat mama mag aan de computer zitten en zij moeten werken.

De volgende dagen besloot ik voor een andere aanpak te gaan waardoor ik overdag – naast verplichte telefoons en dringende mails die dan wel werk gerelateerd zijn- eerst de huishoudelijke taken doen. En dat werkt echt!

Als ik de kinderen een aantal oefeningen alleen laat doen of even zelfstandig laat werken, kan ik intussen de vaatwas legen, dweilen of was opplooien. Op die manier zien ze me echt werken en zijn zij ook veel minder opstandig naar hun werk toe. Bovendien is dat ook werk dat je gemakkelijk in fases kan doen. Als ik voor een klant een offerte aan het maken ben en ik halfweg onderbroken word om naar een werkje te kijken of een oefeningen te verbeteren, moet ik als het ware opnieuw beginnen, herlezen en terug inkomen in wat ik pas gedaan of geschreven had in de offerte, waardoor dit veel meer tijd in beslag neemt. Als ik de helft van mijn vaatwasser heb geleegd en even werd onderbroken kan ik gewoon verder waar ik gebleven was…

Ook doen we veel huishoudelijke activiteiten samen en laat ik bijvoorbeeld de kindjes de was per kleur sorteren, terwijl ik intussen de keuken opruim. Dit geeft overigens grappige situaties met bijvoorbeeld 27 stapeltjes (blauw, blauw met een beetje wit, blauw met een beetje grijs,…) of de jongste die iets herkent als van hem en dat in zijn kast gooit. Maar intussen is de keuken alvast opgeruimd. Verder hebben we al ramen gewassen door de kinderen eerst spelenderwijs met zeepsop en waterpistolen de ramen te laten voorbereiden zodat ik nadien enkel nog de afwerking moet doen (en zorgen dat ze niet herbeginnen aan een afgewerkt raam natuurlijk). Dolle pret!

IMG_2016

Het nadeel is dat ik ’s avonds nog maar weinig heb gewerkt en dat tegen 16u het meeste werk voor mij nog moet beginnen tot in de late uurtjes is. Maar daar tegenover ervaar ik zoveel voordelen. Tegen de namiddag of avond hebben we geen frustraties, hebben we plezier gemaakt, is alle huishoudelijk werk gedaan en hebben we allemaal genoten van de dag. Happy mama, happy kids.

Ik kreeg al reacties van ouders die aangaven dat werken met de kinderen niet lukt, dat dit leidt tot frustraties en vooral dat ze schrijnend weinig werk kunnen verzetten, dat ze zonder kinderen op 1 uur zouden kunnen doen, maar dat ze wel verplicht zijn om die uren binnen de kantooruren te presteren. Voor hen ben ik er dus echt van overtuigd dat deze tip om pas na 16u te beginnen, net als voor mij, een oplossing kan zijn. Immers – om het eens even uit perspectief van de collega’s en werkgever te zien – als je echt maar een uurtje werk verzet tijdens de dag, maakt jouw werk ook niet zoveel verschil en ben je ook niet zo een geweldige hulp voor collega’s. Ik denk dan ook dat de baas het meer zal appreciëren dat je voor deze uitzonderlijke situatie vraagt om op andere uren te mogen werken, bijvoorbeeld van 16u tot 24u (of iets minder eventueel). Op die manier zal je ook meer begrip krijgen, terwijl hij/zij nu misschien denkt dat je zelfs geen moeite doet. Bovendien zorgt deze pandemie toch voor veel verbondenheid, respect, dankbaarheid en begrip naar de medemensen, dus waarom zou dat bij de collega’s niet zo zijn?

Hier maakte het alvast een groot verschil. Wat vinden jullie? Hebben jullie nog waardevolle tips?

Veel liefs
Kris

37 reacties

 1. Wat een goede tips geef jij aan ouders mee! Vooral die ramen wassen vind ik een briljant idee! En inderdaad, als kinderen niet zien dat je “werkt” achter de computer dan lijkt het net alsof je niks zit te doen. Of zoals je zegt, dat je spelletjes zit te doen op de computer. Ook qua tijd van beginnen vind ik heel slim, het zal per gezin anders zijn maar flexibel zijn en uitproberen lijkt mij ook de beste manier!

  Geliked door 1 persoon

  • Het is inderdaad even zoeken, maar als je al een paar weken in systeem zit dat je frustreert, is het zeker tijd om het systeem eens onder de loep te nemen.
   Dat van die ramen was een ingeving van het moment, maar hebben wel heel veel plezier gehad toen… 😁

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, echt, het was voor mij een volledige openbaring toen ik dat in zag… Sowieso ziet pakweg dweilen of poetsen er meer als werken uit en het heeft als voordeel dat het minder concentratie vergt dan computerwerk.

   Like

 2. Gelukkig hier geen kids bezig te houden maar wel handige tips want hoor dikwijls bij de vrienden dat ze wat inspirratieloos zijn! ik geef je blog alvast mee!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat ontzettend slim opgelost zo!
  Maar het zal helaas niet voor iedereen even goed werken. Ik heb bijvoorbeeld vastgestelde werktijden (soort van diensten), daarin zou dat minder makkelijk gaan. Maar ik denk met wat fantasie dat jouw tip op meer manieren kan werken!

  Geliked door 1 persoon

  • Begrijp ik zeker, en zolang je beide kan multitasken is dat natuurlijk geweldig, als je om 16u klaar bent met én lesgeven én eigen werk, maar hier lukt dat gewoon niet, vandaar de ontdubbeling hier. 😊

   Like

 4. Ik heb het te doen met al die ouders in deze tijden van corona die hun jonge kinderen thuis moeten bezighouden, lesgeven en entertainen. Hopelijk komt er snel een einde aan deze situatie.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben ook een mama die moet werken en inderdaad kinderen lesgeven. Maar je moet geen medelijden hebben met mij hoor: het is hier hartstikke druk én tegelijkertijd ontzettend gezellig!

   Like

 5. Ik ben wel blij dat de kinderen weer naar school gaan. Toen we nog met z’n allen thuis waren wisselden vriendlief en ik elkaar zoveel mogelijk af. Soms gingen we als de kleintjes op bed lagen nog aan het werk, maar ik ben echt geen avondmens en dus veel minder productief!

  Geliked door 1 persoon

 6. Handige tips! Ik heb zelf geen kinderen maar zie en zag mijn vriendinnen hiermee worstelen. Zij zijn klaar gaan helpen. Ook qua schoolonderwerpwn die de een wat beter liggen als de ander. En zo gaven ze elkaar ook meteen rust

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s