Drie weken geen school wegens corona-maatregelen, gevolgd door twee weken paasvakantie, zou er wel voor kunnen zorgen dat kinderen in vakantiemodus geraken, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ik zou ook niet willen dat de kindjes vijf weken elke dag televisie kijken. Dus hadden we al gans het weekend aangekondigd dat het vanaf maandag juf mama zou zijn. En een klas managen begint natuurlijk met een goede planning.
Onze planning
Dit is ons dagschema: telkens 60 minuten samenwerken en dan 30 minuten pauze.
8u00 tot 9u00: Lezen
9u00 tot 9u30: Pauze
9u30 tot 10u30: Creativiteit
10u30 tot 11u00: Pauze
11u00 tot 12u00: Rekenen
12u00 tot 13u30: Middagpauze
13u30 tot 14u30: Schrijven
14u30 tot 15u00: Pauze
15u00 tot 16u00: Activiteit
Lezen
Dit plan ik als eerste uurtje omdat Guillaume absoluut geen fan is van lezen, dus dan doen we dit als we beide nog tonnen energie hebben want dan zijn we daar ook weer van af. En zelfs dan nog, lijkt het alsof het pijn doet.
Creativiteit
Hieronder kan alles vallen wat maar enigszins met creatief werken/denken of handenwerk heeft te maken. Maandag was dit prentjes knippen uit magazines.
Dinsdag gingen we tekenen, woensdag tekenen met stoepkrijt en vandaag koekjes bakken. Uiteraard kan hier ook: schilderen, met plasticine spelen, knippen en plakken, knutselen,…
Rekenen
Het tweede serieuze vak van de dag. Dit kan heel spelenderwijs door een tekening in te kleuren, waarbij je eerst sommetjes moet maken om de kleur te kennen. We kregen ook oefeningen van de juf, maar als deze uitgeput zijn, kan je ook online best veel vinden. Of zoals hier met een beetje creativiteit deze zelf maken.
Middagpauze
Tijdens de pauzes en zeker tijdens de middagpauze proberen we zoveel mogelijk buiten te zijn, wandelingen te maken. We wonen heel rustig, dus gelukkig kan dat in onze buurt wel.
Dinsdag moest Thibault nog naar de reva en konden we nog eens genieten van een McDonalds afhaal-menuutjein de auto.
Andere dagen gingen we telkens picknicken.
Schrijven
Hier maakten we telkens een aantal schrijfoefeningetjes uit de bundel die de juf voor ons had voorzien. Ook hier kan je online op zoek of kan je zelf schrijf-opdrachten verzinnen. Ik heb een lijst van Nachtwacht-wezens en heb Guillaume alle wezens laten opschrijven met een “au” en “ui” in hun naam.
Activiteit
Dit laatste uurtje is vooral ontspannend bedoeld, met liefst een beetje beweging al dan niet gecombineerd met creativiteit. Op maandag had ik alle puzzels verspreid over het huis gelegd en kindjes laten puzzelen. Dinsdag deden we outdoor-turnles en vandaag dansten we kinderdansjes via YouTube. Ideeën voor komende weken zijn wandelingen, turnoefeningen (via Biba & Louba), kinderyoga, voetballen,….
Wat vinden we ervan?
De kindjes vinden het super en zijn voorlopig grote fan van juf mama. Ze zijn ook flink en heel plichtsbewust aan het werk. Als het rekenuurtje er bijvoorbeeld op zit, maar er zijn nog twee sommen, moeten die afgewerkt worden vindt Guillaume.
Zélf vind ik het geweldig om een dagschema te hebben. We houden ons ook wel aan de uren waardoor de kindjes zeker nog de nodige discipline aan de dag leggen. Natuurlijk zijn er praktisch gezien maar drie uren echt werken (namelijk lezen, schrijven en rekenen) en het is natuurlijk wel losser dan op school. Guillaume moet bijvoorbeeld steeds iets vertellen en Thibault maakt graag tussendoor een wandelingetje om in het geniep snoepjes of druifjes te gaan nemen, en dat is helemaal ok want daar is ook ruimte voor op de mama-school!
Wat doen jullie met de kindjes thuis?
Veel liefs
Kris
heel goed dat je je aan een schema houd zo want het is inderdaad geen vakantie! mijn kindjes zijn al wat ouder dus die hoef ik niet meer te vermaken. ze hebben huiswerk van school gehad en maken dat elke dag netjes af
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een luxe! Zoontje van 6, kan zich wel al eens een uurtje zelf bezig houden, maar met zoon van 4, ben ik wel bijna permanent bezig…
LikeLike
Heel goed om een schema en ritme er in te houden, hier hebben ze elke ochtend schoolwerk klaar staan via de laptop en zijn hier druk mee bezig de hele dag. Werkstukken en spreekbeurten moeten ook gemaakt. Ontspanning zit er ook tussen en in de avond lopen we even een rondje voor een beetje frisse lucht.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk, klinkt gelijkaardig als hier…
LikeLike
Wat een goed plan! Ik denk echt dat zo’n dagindeling enorm helpt. Mijn twee kinderen die nog thuis zijn redden zichzelf gelukkig want die zijn respectievelijk 21 en 16.
LikeLike
Wow wat ben je goed bezig! Ritme en structuur is in deze tijd voor de kindjes heel belangrijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Denk dat dit wel altijd belangrijk is, maar inderdaad zeker nu. Als ze zo een 8 weken in vakantie modus geraken, zou dat niet goed zijn.
LikeLike
Onderwijs geven via het aanbod van school van 900 tot 1400, daarna speelt hij buiten met de buurtvriendjes.
LikeGeliked door 1 persoon
Top!
LikeLike
Heel goed dat je een schema hebt gemaakt en structuur erin kan houden. Ik heb geen kinderen maar respect voor alle mama’s en papa’s in deze periode
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het vooral genieten hoor…
LikeLike
Wat fijn dat je een schema hebt gemaakt. Rust ritme en regelmaat zijn erg belangrijk
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ben blij met schema, tot hiertoe heel tevreden over
LikeLike
Goed hoor die structuur. Dat is ook wel een idee voor onze driejarige dochter.
LikeGeliked door 1 persoon
Voor de kindjes is er in België nu ook een beren-zoektocht. Mensen zetten beren voor het raam en dan kan je op een speelse manier in je buurt gaan wandelen en op berenjacht gaan. Echt een aanrader!
LikeLike
Wat goed dat je een schema hebt en knap dat je je daaraan houdt. Lijkt me wel lastig! Ik heb geen kindjes en mijn beroep gaat gewoon door en daar ben ik best blij mee!
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is inderdaad fijn dat het voor jou min of meer doorloopt. Hier kunnen we ons vrij goed aan schema houden, het is niet zo een strak schema als op school, maar het geeft toch de structuur…
LikeLike
Ik had de school geschreven dat het niet te combineren is. Teveel werk. Ik heb liever minder een Einstein kind dat een verknipt kind. Ze voelen alles nu ook en het gedrag wordt daardoor ook niet altijd beter door de maatregelen. Ik zat er vorige week strakker op, nu niet meer.
Huilend aan tafel omdat het ‘moet’. Nee. Mijn man werkt uit huis, ik zit in de cruciale beroepsgroep en werk vanuit huis. Hoe is dit te combineren? Mijn conference calls houden geen rekening met mijn thuis zittende 6 jarige.
Ik vind het zwaar. En ik vind het al erg genoeg dat ik haar steeds niet de volle aandacht kan geven.
Nu doen we wat lukt. Gelukkig is het een slimmerd met een cito uitslag ver boven gemiddeld. En dat wilde ik natuurlijk graag zo houden. Gelukkig ontvingen we een brief van de directeur van school met de verwijzing naar een Amerikaanse psycholoog. Die vond dat we idd meer om t welbevinden van het kind moeten blijven denken en niet of het schoolwerk af was in deze pittige tijden.
LikeGeliked door 1 persoon
Huilend aan tafel zitten kan inderdaad nooit de bedoeling zijn. Ik ben thuis met een 4-jarige en 6-jarige en moet wel toegeven dat het reuze-leuk is, maar niet zo efficiënt naar werk toe waardoor ik s avonds wel wat werk moet inhalen. We pakken ook alles spelenderwijs aan waardoor het niet zo een strak schema is als op school. Deze vrijdag mag onze oudste ook zelf een les geven over “Nachtwacht”, om het leuk te houden.
Ik hoop dat jullie snel een evenwicht vinden…
LikeLike