Autovakantie Frankrijk – Tips

Dit jaar gaan we voor een autovakantie naar Frankrijk. Eerder deelden we al tips voor reizen met en zonder kinderen, tips voor autovakantie met (kleine) kinderen, dus nu even kort de aandachtspunten voor een autovakantie naar Frankrijk.

 • De meest gekende tip is ongetwijfeld om te proberen niet te vertrekken in het weekend van de zwarte zaterdag. Dit jaar is dit zaterdag 4 augustus. Ook zaterdag 28 juli en zaterdag 11 augustus zijn te vermijden.
 • Sowieso is het indien mogelijk interessant om niet de nacht van zaterdag op zondag te vertrekken. De beste dagen zouden donderdag of zondag zijn.
 • Zoals je nu kan lezen op www.beloofd.be is het heel belangrijk om voldoende te slapen zodat je uitgerust kan vertrekken want een rit van 1.000 kilometer of meer is vermoeiend en een ongeval zou natuurlijk een helse start zijn van de vakantie. ’s Nachts en in de late namiddag zouden de momenten zijn waarin slaperigheid het vaakst voorkomt.
 • Tijdens elke autorit is het aangewezen om elke 2 uur een pauze in te lassen. Met slapende kindjes in de wagen, zijn wij niet van plan de wagen te stoppen, maar wel van chauffeur te wisselen.
 • Frankrijk haalt heel wat inkomsten uit verkeersboetes tijdens de zomer, dus de maximale snelheid niet overschrijden is wel aangewezen. Op een autosnelweg is de maximale snelheid wel 130 km/u.
 • Laad de auto zo optimaal mogelijk. Dat wil natuurlijk zeggen zoveel mogelijk gewicht onderaan, geen zaken die bij bruusk remmen naar voor kunnen vliegen en indien mogelijk de achterruit nog enigszins vrij houden. Van dat laatste vrees ik echter dat dit bij ons niet zal lukken…
 • Een radar-verklik-systeem zoals een Coyote is in veel landen verboden, maar in Frankrijk, waar de regelgeving wel strenger is dan bij ons, zou deze zich aanpassen en niet meer alles tonen, waardoor dit wel zou toegelaten zijn. Dit nieuws vond ik echter alleen bij Coyote zelf.
 • Wij vertrouwen op de GPS, maar stippelen toch enigszins onze route uit en schrijven de belangrijkste richtingen en autosnelwegen op, voor het geval de GPS de geest zou geven. Die kans is klein, maar een voorbereid man is er twee waard toch?
 • Zorg dat de wagen in orde is. Het is daarom niet per se nodig op een extra onderhoud te gaan, maar zelf bandenspanning, ruitensproeistof,… controleren is wel aangewezen.
 • Net als bij ons is een fluohesje verplicht in de wagen en tot 10 jaar (bij ons 12 jaar) moeten kinderen in een kinderzitje plaatsnemen.IMG_7935
 • Het toegelaten percentage alcohol is 0,5 promille, al is het voor een lange rit uiteraard logisch om geen alcohol te gaan drinken.
 • In Frankrijk is er op de meeste straten péage te betalen, vaak onbemand, dus hier is een VISA nodig. Eventueel kan je ook een badge hiervoor aankopen waardoor je tijd kan besparen en de péagekosten via domiciliëring worden verrekend.

Hebben jullie nog tips?

Veel liefs!
Kris
XxX

 

22 reacties

  • Voordeel vind ik dat je ook altijd even kan stoppen, in een vliegtuig zit je vast en alles meegerekend (rit naar luchthaven, 2u wachten, vliegen, wachten op bagage, rit naar hotel,…) kom je ook snel op bijna 10 uur onderweg.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s