Tijd voor… quality time!

Het schooljaar is alweer bijna twee weken ver en zo zijn we terug in onze dagelijkse regelmaat beland. Het goede aan de regelmaat is dat de kinderen hun structuur hebben en aan die van mij merk ik dat dit niets dan voordelen heeft. Hoewel: het nadeel is natuurlijk dat die ongeplande spontane uitstapjes van tijdens de vakantie ineens wel moeten gepland worden en daardoor sneller dreigen uitgesteld en/of afgezegd worden. Daarom deel ik een aantal tips voor meer en kwalitatievere quality time met de kids, tussen de dagelijkse sleur/regelmaat…

 1. Leg de smartphones / tablets en dergelijke weg bij een bewust momentje en het opwachten van de kindjes aan de schoolpoort hoort daar ook bij.IMG_6107IMG_6111IMG_6114
 2. Berg excuses op en ga gewoon even bij de kinderen spelen. Natuurlijk is er nog veel werk te doen, maar de strijk loopt heus niet weg (en indien dat toch gebeurt, vinden we dat ook niet zo erg…). Een uurtje samen spelen kan van heel grote kwaliteit zijn en dat uurtje huishoudwerk heb je ook zo terug ingehaald.
 3. Quality time hoeft niets groots te zijn. Samen in hun speelkamer mee gaan spelen of hen een namiddag baasje laten zijn is al leuk genoeg.
 4. Door samen iets te knutselen kan je samen creatief bezig zijn. Je zal versteld staan van de rust die hierdoor in huis komt…
 5. Zorg voor een leuke sfeer en een veilige omgeving en laat je kind eens praten. Probeer ook verder te gaan dan de standaard Hoe was je dag? vragen.
 6. Speel een imaginair spelletje op kinderniveau. Het spelletje een denkbeeldige vlieg doodslaan op papa kan al voldoende zijn om samen in een deuk te liggen…
 7. Een klassieker, die al eeuwen mee gaat, is proberen boos naar elkaar kijken en dat om ter langs vol houden. Dit blijft jarenlang grappig.
 8. Een tip waarover soms verdeelde meningen zijn, maar waar ik wel achter sta, is om met de kinderen apart eens iets te doen, niet op wekelijkse basis uiteraard, maar zo nu en dan, wanneer het eens uitkomt, bijvoorbeeld wanneer één kind net een pedagogische studiedag heeft op school, een dagje exclusieve aandacht voor die ene.
 9. Samen iets in de keuken doen, combineert ook het aangename met het noodzakelijke: kindjes vinden het super om te helpen met bijvoorbeeld het bakken van appelcake, van pannenkoeken of misschien zelfs een treinencake
 10. Een uitbeeldspelletje of een spelletje waarin je liedjes neuriet of lalalaaat en de andere dan moeten raden. Hoe meer kinderen er zijn, hoe leuker deze tip wordt uiteraard!
 11. Zelfs dagdagelijkse uitstappen of korte uitjes zoals bijvoorbeeld naar de bibliotheek, kunnen voor de allerkleinsten al een heuse belevenis worden…
 12. Tot slot: het allermooiste moment blijft toch altijd het verhaaltje voor het slapengaan omdat dit de ultieme quality time is, de kinderen even kunnen rustig worden en ze zo heerlijk in slaap vallen, met als laatste wakkere herinnering mama/papa aan het bed die hun zo vertrouwde verhaaltje las.

Een kleine anekdote van onszelf én misschien wel de ultieme tip, is iets wat wijzelf al doende leerden, is dat een heel rustige omgeving om te praten het toilet is. Er is bij ons dan ook geen taboe over toiletbezoek en wanneer onze 4-jarige naar het toilet gaat, vraagt hij altijd of iemand wil meegaan en komen we er Thibault en ik er vaak gezellig bij. Ik installeer me dan op een krukje recht tegenover hem en dat is nu net het moment waarop ik alles kan vragen én eindelijk antwoorden krijg op vragen als “Hoe was het op school?” of “Wat heb je gedaan vandaag?” én waarop op geregeld zelfs een spontaan verhaal naar boven komt.

Veel liefs en veel quality time plezier!
Kris
XxX
IMG_6117IMG_6119IMG_6123

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s