4 jaar – 4 feesten – 4 redenen waarom 4-jarigen TOP zijn…!

Vier jaar geleden, veranderen we van koppel naar een klein gezinnetje met de geboorte van onze eerste zoon Guillaume. Ongelofelijk hoe snel die jaren voorbij gingen. Ongelofelijk ook hoe een 4-jarige helemaal begrijpt wat een verjaardag is. Al ziet hij het meer in functie van de cadeautjes en feestjes dan echt als een mijlpaal in het leven natuurlijk, maar ik ben dan wel emotioneel voor ons twee. En feestjes zijn uiteraard altijd meegenomen, dus die mag hij best wel associëren met zijn verjaardag. En niet te vergeten: als je “3” bent, is het nog steeds bijzonder spannend om een jaartje ouder te worden en de grote “4” te zien staan!

Onze heuse feestweek met 4 keer feest om onze 4-jarige te vieren zag er ongeveer zo uit:

 • Zondag startten we met een gezellig verjaardags-ontbijt en zongen we liedjes voor Guillaume. In de namiddag kwam de ganse familie en een gezellige barbecue

  P1060510P1060505DSC05563

 • Dinsdag vierden de kindjes bij Fabienne “Bibi” de verjaardag van hun Guillaume.
 • Woensdag, op zijn eigenlijke verjaardag dus, kwamen 4 kindjes spelen en hadden we een bijzonder feestje.
 • Vrijdag werd de verjaardag uitbundig gevierd op school met zelfgemaakte treincake. Guillaume mocht in de klas op de verjaardagsstoel zitten, kreeg een hele mooie kroon van juf Kim én een lippenstiftzoen van juf Kim om de dag helemaal compleet te maken. Deze foto’s leende ik even van de Facebook van juf Kim…:

Intussen is Guillaume al een week “4 jaar” en hij is er ontzettend trots op. Uiteraard ben ik dat als mama bijgevolg ook. Hier vind je 4 mooie motivaties waarom het geweldig is om een zoon van 4 jaar te hebben:

 • 4-jarigen zijn echt al mini-mensjes:
  Ik merk dat ik met Guillaume echt al een bijna-volwassen gesprek kan hebben. Het is echt onvoorstelbaar hoe vaak Guillaume me verbaast over zijn kennis en begrip: geen idee waar al die wijsheid vandaan komt…
 • 4-jarigen hebben een hele grote fantasie:
  Dat uit zich in aparte verklaringen voor problemen, maar eveneens in oog hebben voor details die volwassenen gewoon niet meer opmerken. Zo wijst hij me in het straatbeeld soms op zaken die ik dagelijks voorbij loop, maar nooit zag en merkt hij in de prenten van een voorleesboekje vaak de meest onopvallende details op. Geweldig!
 • 4-jarigen hebben al een eigen mening:
  Dat gaat over alles eigenlijk, maar het is vooral een uitgesproken mening, die nog heel schattig wordt geformuleerd. Guillaume weet bijvoorbeeld welke kleren hij mooi vindt -en dat zijn vaak de gekste combinaties, dus ik vermoed niet dat hij de nieuwe Jani Kazaltzis zal worden- en hij kan ook al goed duidelijk maken wat hij wil doen, wil eten of naar wil kijken.
 • 4-jarigen kunnen zo ongelofelijk lief zijn:
  Dan heb ik het over een spontane knuffel, een kus of even zeggen “Jij bent mijn beste vriend!”, maar ook over zorgzaam zijn naar kleine broer en zelfs naar ons. Vooral als hij mij ’s ochtends vraagt “Mama, heb je lekker geslapen? En papa?” smelt ik helemaal weg…

Wat ik heel bijzonder vind, is dat Guillaume als 4-jarige al zoveel alleen kan: hij kan alleen in bad, (bijna) alleen zijn kleren aandoen, alleen op de trap, zelf een boterhammetje smeren, alleen een boekje lezen, alleen de televisie bedienen,… We grappen er vaak over dat hij best wel al een dag alleen thuis zou kunnen blijven. En hoewel het de eerste 10 jaar bij grappen zal blijven, denk ik er veel aan dat ik dat eigenlijk wel eens zou willen zien met een verborgen camera hoe het huis er zou uit zien, mochten mijn twee kleine wildebrassen alleen thuis zijn. Maar dan maak ik mezelf wijs dat ze zouden triest omdat hun mama er niet is, want hoewel onze jarige Guillaume al veel kan, hij heeft toch liever mama en papa steeds dicht in de buurt… En dat hoop ik natuurlijk nog even zo te houden.

Lieve Guillaume, ik wens je nog een keer een fantastische verjaardag en ik hoop dat je jaar als 4-jarige bijzonder leuk, zorgeloos en vol plezier wordt! En voor onszelf vooral dat het jaar niet te snel voorbij gaat, want het gaat allemaal zo snel sinds we ouders zijn geworden…!

Veel liefs
mama / Kris
XxX

Meer lezen over hoe ik het moederschap ervaar? Lees hier “Mama zijn is falen op alle vlak”.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s