MIJLPAAL – Alleen uit een beker drinken + 8 tips

Alleen uit een beker leren drinken zouden kinderen vanaf de leeftijd van 9 maand à 12 maand onder de knie moeten krijgen, als ik Kind&Gezin moet geloven. Maar dat vind ik eerlijk gezegd wel heel vroeg. Een beker vasthouden, naar de mond brengen en dan alles ernaast gooien, telt voor mij dan ook nog niet als de mijlpaal bereikt… Thibault heeft echter sinds afgelopen weken, op ongeveer 20 à 21 maand de handeling volledig onder de knie en ik deel daarom een achttal tips om de peutertjes te leren drinken uit een beker:IMG_4948

  • Blijven oefenen. Zoals bij elke mijlpaal is oefenen ook hier het sleutelwoord want het is allemaal niet evident: met beide handen de beker vastnemen, hoofd en handen gelijktijdig naar achter, niet schrikken van de grote hoeveelheid water en dan nog eens op het juiste moment het water inslikken. Het is zoals bij autorijden: eens je het kan, sta je er niet meer bij stil, maar op het moment zelf is het razend moeilijk omdat er zoveel zaken tegelijkertijd gecoördineerd moeten worden!IMG_4942
  • Kind&Gezin-tip: begin zo snel mogelijk. Uit een beker leren drinken is namelijk heel belangrijk voor peutertjes omdat ze zo een nieuw drink- en eetpatroon kunnen aanleren waarbij de kaken zich beter ontwikkelen en meer mondspieren worden gebruikt. Die laatste zaken helpen op hun beurt om vlotter te leren praten. Daarnaast zou dit de neusademhaling stimuleren wat dan weer zou leiden tot minder verkoudheden en voor dat laatste tekenen alle mama’s maar al te graag natuurlijk!
  • Kies de juiste drinkbeker. Er zijn natuurlijk verschillende soorten drinkbekers op de markt. Hoewel wij een vijftal soorten thuis hebben staan, blijkt deze gratis drinkbeker van Spa nog het best geschikt.IMG_4947
  • Begin met iets minder vloeibaar dan water. Zo startte onze onthaalmoeder “Bibi” met soep uit een beker. Opgelet dat de soep niet te warm is uiteraard!
  • Breng voldoende geduld op. Dit is ook een universele wet voor elke nieuwe mijlpaal want in het begin kan het nog wel eens mis gaan. Het is immers soms moeilijk om, aangemoedigd en afgeleid door het vele enthousiasme, geconcentreerd te blijven … en zo verslikken we ons wel eens!IMG_4949
  • Oefen met water. Water is bij morsengewoon nat” is en niet plakkerig of zo, vandaar dat ik wel voorstander ben om dit enkel met water te oefenen. Mijn twee zonen drinken overigens nooit iets anders dan water. En melk uiteraard, maar dat moet nog wel uit een fles.IMG_4944
  • Vul de beker maar voor de helft. Hierdoor moet de beker hoger opgeheven worden want als er geoefend moet worden, doen we het liever meteen goed. En bij morsen is het meteen ook minder water natuurlijk.
  • En de ultieme tip…: niet vergeten van het genieten van de nieuwe bereikte mijlpaal –want elke mijlpaal is een feest!- en natuurlijk heel luid applaudisseren en je kleintje aanmoedigen.

IMG_4946Wij zijn alvast heel blij met deze nieuwe mijlpaal, ook al komt die pas een jaartje later dan de ideale “Kind&Gezin” baby. We zijn heel blij met deze mijlpaal en kijken uit naar nog meer van deze mijlpalen!IMG_4940

Veel liefs
Kris
XxX

Meer interesse in onze mijlpalen? Lees hier over over de eerste keer handjes klappen, de eerste keer tandjes poetsen, leren kruipen en leren stappen met loopwagentje.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s