Mama’s gemoedstoestand tijdens de zwangerschap en Tomatis part 3

Idealiter kan je van 40 weken zwangerschap genieten, ben je altijd positief, loop je liedjes te zingen, wrijf je geregeld liefkozend over je buik en praat je tegen je ongeboren baby.

Ook zou Mozart muziek helpen omdat het de juiste beat heeft voor een foetus-hartslag in rust. Die ideale zwangerschap vol positiviteit en klassieke muziek is voor velen uiteraard een utopie. Spanningen door bijvoorbeeld familiale problemen en/of ruzies kunnen worden aangevoeld door de baby en ook stresshormonen kunnen via de placenta in de hersenen van het kind terecht komen.  Statistisch gezien blijkt ook dat kinderen van mama’s die een niet-perfecte zwangerschap doormaakten vaker gedragsproblemen vertonen. Dat leerde ik tijdens mijn eerste gesprek bij Jacob, een Tomatis therapeut bij Atlantis.

Uiteraard gaat het niet over schuld want het is niet mama’s fout dat ze stress heeft of 9 maanden misselijk is. Wel over het overdoen van deze fase. De Tomatis therapie laat de patiënten immers auditief terugkeren naar de baarmoeder en biedt een mix van Mozart, Gregoriaanse zang en de mamastem -gefilterd op tonen hoger dan 4000 Hz– aan via een koptelefoon. Dit is volgens onze therapeut Jacob ook ideaal voor pleegkinderen omdat die niet in de pleegmama’s buik hebben gezeten en er zo alsnog een band kan opgebouwd worden. Ook kinderen met gedragsproblemen kunnen opnieuw de baarmoederlijke rust vinden waardoor het gedrag terug positief evolueert.

Allemaal heel fijn, maar ik voelde me niet aangesproken: van Thibault had ik immers zeker geen slechtere zwangerschap dan van Guillaume. Maar we waren met de behandeling gestart en die wou ik dan ook afmaken en wel zo open minded mogelijk. Tenslotte reageert Thibault heel positief op muziek en geloof ik wel dat het geluid van bij mama in de buik een veilig en geborgen gevoel geeft.

Na wat opzoekwerk, blijkt Tomatis vooral goed te zijn voor alle ziektes van tegenwoordig zoals depressie en burn-out bij volwassenen, maar ook concentratiemoeilijkheden, ADHD, dyslexie, dyscalculie, anorexia en gedragsstoornissen die al te vaak worden vastgesteld anno 2017. Opnieuw niet aangesproken…

Voor wie niet genoeg kan krijgen van Tomatis verwijs ik graag naar deze blogs: “To Tomatis or not to Tomatis” en “Groot bezoek bij Tomatis“.

Thibault en ik hebben intussen 45therapieën” achter de rug in de afgelopen week en morgen hebben we de laatste 7 therapieën en nog een evaluatiegesprek. Ik ben benieuwd… Wordt ongetwijfeld nogmaals vervolgd.

Veel liefs
Kris
XxX

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s