To Tomatis or not to Tomatis…?

We hoorden van een alternatieve therapie om die een positieve invloed zou kunnen hebben op Thibault, proberen we dit ja dan nee? Dit was ongeveer de vraag die ik een aantal maanden terug op de Koolen-De Vries Facebook stelde en ik kreeg meteen het antwoord van een andere mama van een 30-jarig Kool kid: Zou je niet beter naar Disneyland gaan? 

Toma-wat?

De Tomatis therapie is een Audio-Psycho-Fonologische- (afgekort: APF-) methode die het gehele functioneren positief zou beïnvloeden. Ik zeg zou omdat deze methode valt onder de noemer alternatieve geneeskunde en er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit ervan. De therapie is overigens genoemd naar Alfred Tomatis, een kno-arts die leefde van (1 januari!) 1920 tot (25 december!) 2001. Meer info over Mr. Tomatis kan je op Wikipedia vinden.

Hoe werkt de Tomatis therapie?

In de Tomatis– of APF-methode worden uit stemopnames van de mama, de tonen gefilterd die een baby in de buik hoort, die dan gemengd worden met muziek van Mozart en speciale gregoriaanse zang.

De eerste vraag is misschien: Werkt de Tomatis methode? Ja en nee. Nee in die zat dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Ja omdat het helend zou werken voor zowel geestelijke als lichamelijke problemen, met een blijvende invloed op gehoor, stem, houding en daardoor op het gehele functioneren.

Vorige zin citeerde ik rechtstreeks van de website omdat ik moet bekennen dat, zelfs na het lezen van de vele informatie en uitleg op de website van de Atlantis, het centrum voor Audio-psycho-fonologie in Sint-Truiden (en het enige in Vlaanderen), ik het nog steeds niet heb begrepen, laat staan dat ik het hier kan uitleggen…

 Wat kunnen we doen?

We kunnen de therapie volgen die eerst start met 12 intensieve opeenvolgende dagen, gevolgd door rustperiodes afgewisseld met nieuwe blokken van 5 dagen therapie. In die periodes luistert de patiënt zowel overdag als ’s nachts naar de opnames.

Jozef Vervoort begon met deze therapie nadat ook zijn kinderen bij Alfred Tomatis in behandeling waren en hij noemt het zelf zijn missie om het werk van Tomatis verder te zetten. En met succes blijkbaar want sinds de start in 1983 vanuit zijn privéwoning, breidde het centrum in die 34 jaar uit tot een centrum met 310 bedden, 42 vaste medewerkers, 27.000 behandelde kinderen en 9.000 volwassenen op de teller.

 Voor wie is de Tomatis therapie?

Deze therapie is geschikt voor iedereen , onder andere voor wie problemen heeft met ADHD, autisme, communicatie, dyslexie, gedrag, geheugen, gehoor, motoriek, slaapstoornissen, stem en tinitus. Bovendien heeft “Atlantis”, het centrum in Sint-Truiden zich gespecialiseerd in kinderen met het Down syndroom en hoewel dit een trisomie-21 is en Koolen-de Vries syndroom een microdeletie op chromosoom-17 is, zijn de kenmerken heel gelijklopend en zag Jozef Vervoort heel wat mogelijkheden  voor Thibault.

Wat vinden we er nu zelf van?

We hebben er al veel over gepraat, veel getwijfeld en ik hou de Disneyland opmerking in mijn achterhoofd, want ik wil uiteraard mijn beide zonen meer en betere  herinneringen geven aan hun kindertijd dan altijd te worden meegesleurd met mama naar de zoveelste therapie die op het einde van de rit geen verschil kon maken. En in alle eerlijkheid: ik geloof het gewoon niet en ik ben zeker niet van plan om zo 10 alternatieve methodes te proberen. Voor deze hebben we wel besloten het eenmalig proberen en we zien wel wat de resultaten zijn. De verwachtingen zijn laag, dus teleurgesteld gaan we er sowieso niet uitkomen…

Binnenkort vertrekken mama en Thibault dus op een vakantie naar Sint-Truiden voor een luistertherapie… Wordt ongetwijfeld vervolgd… Maar eerst… Trouwen… Nog 9 dagen!!!

Veel liefs

Kris

XxX

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s