Dick Bruna is niet meer & favoriete kleuter- en peuterboeken

Dick Bruna overleed vrijdag op 89-jarige leeftijd en met meer dan 85 miljoen verkochte boeken op de teller van Nijntje (Miffy in het Engels), kunnen we gerust stellen dat een legende niet meer is. Thibault zijn favoriete boekje is er eentje van Dick Bruna dus daarom besloot ik deze blogpost te wijden aan onze favoriete kleuter- en peuterboeken:

  1. Knisperboekje “Nijntje speelt buiten” van Dick Bruna,
    de favoriet van Thibault, vooral omdat het heel veel knispert of lawaai maakt. De tekeningen zijn voorlopig voor onze peuter nog bijkomstig.
     

  2. “Kar van de Koning” van Leo Timmers,
    een boekje dat we kregen via het Kind&Gezin consultatiebureau, in het kader van Boek Baby’s, een initiatief om kinderen te stimuleren met boeken. Hoewel ik van dit boek absoluut geen fan wegens een voorspelbaar, saai en flauw verhaal, maar Guillaume is grote liefhebber

  3. “10 Verhalen – Piraten” van Claire Bertholet,
    een boekje dat we kregen bij het vorige kinderdagverblijf van Sinterklaas, het is zonder twijfel het boek dat al het meest gelezen werd over de jaren en het hangt dan ook al aaneen van de plakband. De namen zijn soms wat Hollands en apart –hondje Uitkijk, kapitein Vociferos, kapitein Loopplank, kapitein Cactus, tweeling kinderen Haven en Stuurboord- maar daar letten kinderen niet op en bovendien geloof ik wel dat dit de verbeelding stimuleert. Het is in elk geval een ideaal voorleesboek voor jongens want de korte verhaaltjes lezen vlot, hebben een boodschap en niet te vergeten: het gaat over piraten, dus wat moet is er perfect voor een stoere kleuter? 

  4. “Superbumba” van Studio 100,
    een heel leuk voel- en doeboek, dat we cadeau kregen en waarin Bumba steeds zijn hoofd door een ander schilderij steekt. Dat ik fan ben van Studio 100 is wel duidelijk denk ik –kleren, shows, knuffels, slaapkamerdecoratie, zeteltjes, programma’s, tent, speelgoed– en dit boek past ook in het rijtje. Guillaume begint deze nu meer en meer te kiezen ‘s avonds, vooral omdat er op elke tekening heel veel te zien is en hij elke keer nieuwe details ontdekt. 

  5. “Eten” van Liesbet Slegers,
    een ander boekje van “Boek Baby’s”, dat ik naast heel educatief ook leuk vind. De stappen om te eten -in de stoel, slabbetje aan, bord nemen, lepel nemen, eten, drinken en bravo- worden besproken en was hier lang zo populair dat Guillaume de tekst al uit het hoofd kent. Ik nam het boekje en hoorde al “Dit is mijn stoel. Mijn stoel is hoog. Hup, nu zit ik in mijn stoel.”. 

Dat onze kinderen van de smartphone– en tablet-generatie zijn, is wel duidelijk, maar wij willen hen ook warm maken met boekjes. En als ik hier met onze favoriete peuter- en kleuterboekjes iemand heb kunnen inspireren, ben ik al super blij!

 

Veel liefs
Kris
XxX

3 reacties

Plaats een reactie