Mijlpaal – eerste tandjes poetsen

Het is aangeraden om de babytandjes vanaf het doorkomen te poetsen. Alle voorbeeldmama’s zullen me dan ook -terecht!- met de vinger wijzen, maar dit was me eerlijk gezegd volledig ontgaan. Niet dat onze kleine Thibault zijn tandjes er één voor één doorkwamen en de teller intussen al op 6 staat, maar wel dat die gepoetst moeten worden.

Omdat hij intussen al 13 maand is en niet meer het baby’tje, ging dat niet meer als vanzelf. Hierbij een verzameling van alle tips die ik kreeg en op verschillende sites vond. Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat de ene al beter werkt bij ons dan de andere…

  • Geef eerst een tandenborstel in de hand zodat hij al kan voelen en ontdekken. => Check! Nu hem alleen nog terug krijgen van Thibault.
  • Toon voor hoe je het zelf doet. En hoe leuk je dat vindt uiteraard! => werkt bij een 3-jarige wel, bij een 1-jarige dus nog niet.
  • Kies voor een smaakje van tandpasta die de kinderen lekker vinden. => Wij kozen met 2 kleine mannen in huis voor een stoere met een krokodil. We begonnen met Guillaume ooit met een blauw flesje, maar dat bleek niet zo lekker, dus gingen we deze keer voor de roze met aardbei. Dat mag ook voor mijn stoere kleuter want door de krokodil blijft het stoer uiteraard.🙂  En die smaak moet echt heel kindvriendelijk zijn want die won het zelfs tegen de Piet Piraat...
  • Kies speciale tandpasta voor baby’s en peuters in plaats van de “junior” versies die doorgaans pas vanaf 6 jaar geschikt zijn. Peutertandpasta bevat geen fluoride die schadelijk kan zijn voor jonge kinderen. Bovendien zou fluoride dodelijk kunnen worden bij het opeten van een aantal tubes na elkaar.
  • Maak er een routine van. => Onze vaste tijdstippen zijn ‘s ochtends na het ontbijt (in de keuken) en ‘s avonds in de badkamer voor het slapengaan. Helemaal perfect is natuurlijk 3 keer per dag, maar eerlijk, een derde vaste moment krijgen wij niet vast ingepland, dus dat is een voornemen dat meestal geen lang leven beschoren is.
  • Zorg dat het lang genoeg duurt. Om de drie-minuten-regel respecteren kunnen een aantal motivatiehulpmiddeltjes wel helpen. => Wij hebben een zandloper in de kast liggen en probeerden ook al een kinderliedje van 3 minuten te koppelen aan de dagelijkse routine, maar allemaal nog met matig succes. De middeltjes zijn meer een storende afleiding dan een hulp, dus dat is misschien meer iets voor oudere jongens en meisjes
  • Altijd napoetsen ook als ze het zelf doen. => Bij Thibault is dat nog niet aan de orde. Guillaume daarentegen kan dat naar eigen zeggen al helemaal zelf, maar veel verder dan de tandpasta opeten gaat dat voorlopig nog niet.
  • Gebruik een speciale baby- of peutertandensborstel in verschillende kleurtjes (om ze uit elkaar te houden) of net niet (om ruzie te vermijden). => Wij kozen een groene voor Thibault, Guillaume had al een blauwe.

Een nieuwe mijlpaal; ze blijven elkaar maar opvolgen en steeds sneller. Om het met een torenhoog cliché te zeggen: ze worden zo snel groot!


Veel liefs
Kris
XxX

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s